Malinočernica v sobě spojuje ty nejlepší vlastnosti maliny a ostružiny, z nichž vznikla interspecifickým křížením. Na červených plodech oceníme výjimečnou chuť i velikost, která bývá v porovnání s malinami až trojnásobná.
Malinočernice
výživová hodnota
V plodech převažuje voda, jsou zastoupeny i sacharidy a vláknina. Jsou bohaté na vitamin C, flavonoidy a antioxidační látky, z minerálů na hořčík a draslík. Energetická hodnota plodů je kolem 25 kcal, můžeme si na nich pochutnávat i při redukční dietě.
Jak pěstovat a řezat malinočernice
Malinočernica je na pěstování nenáročná, stejně jako malina a ostružina. Nejlépe se jí daří na slunci, ale plodí iv polostínu. Výhony mohou dosahovat délky až 4 m, proto je nutné dodržovat rozestupy mezi sazenicemi okolo 2 m.
Ve srovnání s ostružin tvoří měkčí výhony, které se neobejdou bez opory. Půda má být dobře propustná s mírně kyselým pH. Před výsadbou ji hluboko zryjeme a pohnojíme kompostem.
Při řezu v březnu nebo dubnu odstraňujeme staré odplozené výhony, které mění barvu a na bázi dřevnatí. Rostlina plodí na dvouletých výhonech, ty zkrátíme asi o třetinu délky.
Malinočernice
Nemoci a škůdci malinočerníc
Malinočernica nebývá zvláště ohrožena chorobami ani škůdci, na plodech si však rádi pochutnají ptáky, před kterými úrodu ochráníme sítěmi instalovanými už v červnu. Mrazuvzdornost se uvádí do -18 až -20 ° C. Stává se, že mladší výhony namrznou, ty pak na jaře zmladit.
Sběr a uskladnění
Plody dozrávají postupně, většina v průběhu července a srpna. Některé odrůdy postupně dozrávají i několik měsíců.
Čerstvé plody uchováváme v chladničce maximálně 3 dny, ideálně s částí výhonku, jinak jejich zamrazíme nebo zpracujeme.
Maliny a ostružiny
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Maliny a ostružiny: Poskytují velký užitek, ale potřebují naši péči
Naše volba odrůd
Při koupi rostliny nezapomínáme, že dostupné jsou odrůdy s trny i bez.
Tayberry Buckingham – plody ve vínovočervená odstínu dozrávají v červenci, srpnu
Loganberry – beztrnné odrůda s červenými kuželovitými plody, dozrává od července do září
Malinočernice
Víte, že …
… se rostlina často nazývá Tayberry? Přestože botanicky jde o jednu z mnoha odrůd, název se ujal a nahrazuje delší název malinočernica Je odvozen od řeky Tay v Dundee (Skotsko), kde se nachází výzkumný ústav, ve kterém byla rostlina vyšlechtěna. Naproti tomu odrůda Loganberry vznikla v Kalifornii, je to kříženec maliny s jiným druhem ostružiny.
… malinočernica, stejně jako maliny a ostružiny, účinkuje jako elixír mládí? Je to díky antioxidačním látkám zpomalujícím stárnutí buněk. Obsahuje také protizánětlivé látky. Plody podporují zdraví srdce a cév.
Co z nich připravit
Z jednoho keře sklidíme až dva kilogramy šťavnatých a sladkých plodů. Výborné jsou čerstvé, ale dají se i mrazit, použít na džemy, sirupy či limonády.
Malinočernice
sorbet
Rozpustíme 300 g cukru ve 250 ml vody, přidáme 0,5 kg plodů a rozvaříme na mírném stupni do pyré. Propasírujeme, po vychladnutí přidáme lžičku citrónové šťávy a kapku vanilkové esence. Uložíme na 5 hodin do chladničky. Potom dáme do zmrzlinovač a vymícháme sorbet.
letní limonáda
Rozmixujeme 150 g plodů, propasírujeme a zalijeme 1 l sodovky. Přidáme 2 lžíce cukru a šťávu z citronu. Podáváme s ledem a s lístky máty.
https://svetovenovinky.cz/vlada-nakonec-schvalila-alespon-poukazky-dostanou-je-seniori-ci-rodiny-v-nouzi/
https://webreporter.cz/pozor-batole-japonske-aerolinie-upozornuji-cestujici-kde-sedi-deti/
https://cityweb.cz/vymenu-bojleru-nechte-na-odbornicich/